COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (2024)

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (1)WijtskeAfgelopen Pinksteren stonden we in Kollumerpomp op de camping, lekker weer, dus tijd genoeg om de nieuwe COBB Pro Gas, een COBB BBQ, maar dan op gas, te testen. Niet alleen als gasbarbecue, want eigenlijk is deze COBB een volwaardige kookprins! Koken op de camping is sowieso wel hobby, ik vind het leuk om met weinig middelen toch een lekker maaltje te koken. Of dat met de COBB Pro Gas is gelukt? Zeker wel!

Inhoud....

Wat is een COBB BBQ?

Kamperen en barbecueën zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden en daar hoort COBB ook bij. De COBB barbecues en de zogenaamde cobblestones die als brandstof dienen, zijn inmiddels een begrip op de camping.

Saskia testte eerder al de COBB Premier Air BBQ en was vooral te spreken over de vele accessoires, het koud blijven van de onderkant, zodat hij op gras en de tafel gebruikt kan worden, de kwaliteit van de onderdelen en niet onbelangrijk: het grillresultaat. In deze review test ik echter de COBB Pro Gas, de tweede versie van COBB die op gas werkt in plaats van kolen / cobblestones.

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (2)

Waarom nu een COBB op gas?

COBB is groot geworden als barbecue die op kolen / cobblestones werkt. Voor echte grillmasters is een gasbarbecue dan een beetje vloeken in de kerk. Toch brengt COBB met de COBB Pro Gas nu een gasbarbecue voor op de camping uit.

Dit doen ze omdat zelfs de COBB barbecues op houtskool (waarvan de onderkant niet heet wordt) door de droogte in sommige plaatsen in Europa op sommige campings niet meer is toegestaan. Een gasbarbecue zonder rook en vlammen zoals de Pro Gas mag dan vaak nog wel.

COBB Premier+ Gas vs. COBB Pro Gas

De COBB Pro Gas is de tweede gasbarbecue van COBB. Er is namelijk ook een COBB Premier+ gasbarbecue. Wat zijn de verschillen tussen de twee barbecues?

Qua uiterlijk hebben de twee gasbarbecues hetzelfde formaat, maar de Pro Gas heeft een matzwarte onderkant en de Premier+ een RVS-kleurige. Maar het grootste verschil zit hem in de gastoevoer.

Cobb Pro GasCobb Premier+
Brandstof: GasGas
GasflessenGasblikjes met EN417 sluitingGasslang met drukverdeler op verwisselbare gasfles
Brander1300 W.1300 W.
Verbruik95 gr. / u95 gr. / u
Grilloppervlak30 cm 30 cm
Gewciht5,1 kg3,85 kg
Standaard accessoiresBasisplaat
Deksel
Handvat
Basisplaat
Deksel
Handvat
Hoogte met deksel38,5 cm 38,5 cm
Hoogte zonder deksel22,5 cm 22,5 cm
Prijs:€€€€€
Check prijs
Check prijs

In de COBB Pro Gas draai je de wegwerpcartouches of gasblikken met de internationaal goed verkrijgbare EN417-aansluiting en verkrijgbaar met verschillende inhouden en van verschillende merken. Dit maakt het geheel makkelijker mee te nemen naar bijvoorbeeld het strand of het park.

De COBB Premier+ sluit je namelijk met een los bij te bestellen gasslang en drukregelaar aan op je Campingaz gasfles. Met een extra verloopstuk en slang is hij ook op EN417-gasblikken aan te sluiten, maar wel iets minder makkelijk mee te nemen en bijna 100 euro duurder.

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (3)

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (4)

Op tafel of het gras zonder schroeiplekken

Een groot voordeel van alle COBB BBQ’s en dus ook de COBB Pro Gas is dat de onderzijde niet warm wordt. Je kunt hem daardoor overal gebruiken en zelfs op tafel zetten. Dat maakt barbecueën nog gezelliger.

Verder laat je na het barbecueën op je kampeerplek geen schroeiplekken op het gras achter. Wel zo fijn voor de campinggasten na je.

Je kunt de pootjes trouwens verstellen om de COBB stevig en waterpas te stellen, zodat hij ook in het gras stevig staat. Dat werkt echt prima.

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (5)

Eigenschappen COBB Pro Gas

Tabel invoegen

Lees ook: Review: Cadac 2 Cook 3 camping kooktoestel én bbq!

Eerste keer gebruiken

Voordat ik de COBB Pro Gas voor het eerst gebruikte, heb ik de unboxing video gekeken. Handig, want een COBB bestaat uit best wat onderdelen en je moet hem een paar keer in elkaar hebben gezet voordat je weet wat waar moet. Er wordt trouwens ook een goede handleiding meegeleverd, maar zelf vind ik zo’n video net wat makkelijker.

Voordat je alles in elkaar zet, moet je zelf de pootjes er nog even onder schroeven. De inbussleutel hiervoor is meegeleverd. Als je eenmaal weet hoe alles in elkaar moet, is je COBB gasbarbecue in een paar minuten klaar voor gebruik.

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (6)

Koken en grillen op de COBB Pro Gas?

Het aansteken van de COBB Pro Gas is door de automatische ontsteking (piëzo) een fluitje van een cent. Hij werkt goed, want met één keer drukken gaat hij meteen aan. Hoewel de ervaring leert dat piëzo-ontstekingen na verloop van tijd wel wat meer aanmoediging nodig hebben.

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (7)

Grillen op de COBB Pro Gas

De meeste kampeerders zullen de Pro Gas vooral als ‘gasbarbecue’ gebruiken, dus heb ik de grillplaat uitgebreid getest. Deze is 30 cm in doorsnee, wat als je niet hele grote of snelle eters hebt, genoeg moet zijn voor maximaal 4 personen.

We lekker gebarbecued op de basisplaat om de COBB in te wijden voor het gebruik, ik had wat vegetarische en vleesspiesen gehaald om te bakken. Daarnaast heb ik ook bruschetta en gegrilde paprika op de Pro Gas gemaakt en het resultaat was heerlijk.

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (8)

Temperatuur perfect regelbaar

Met de draaiknop kun je de temperatuur perfect regelen, maar je moet wel oppassen dat het niet te snel gaat, dus je kunt beter de knop niet op maximaal zetten. De gegrilde paprika’s waren bijvoorbeeld snel gegrild aan de onderkant, terwijl de bovenkant nog wat warmte kon gebruiken. Ik kookte voor 2 personen, maar er past zeker ook wel vlees, vis of groente op voor 4 personen.

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (9)

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (10)

Koken op de COBB gasbarbecue

Je leest het al: als je de COBB Pro Gas alleen als ‘BBQ’ gebruikt, doe je hem eigenlijk tekort, want je kunt er met wat accessoires – waarover later meer – hele gerechten op koken en het gaat ook prima. Op de bakplaat bak je zo een eitje. Deze kun je zonder olie of vet gebruiken, maar dan moet je hem wel goed voorverwarmen met de deksel erop.

Dat geldt ook voor de wok trouwens. De wok heb ik toch maar een beetje ingevet toen ik vegetarisch gehakt ging bakken, omdat mijn ervaring is dat dat wel sneller aanbakt. Ook asperges heb ik gekookt in de wok, wat prima ging.

Makkelijk wisselen tussen platen

Met de bijgeleverde handgreep kun je de grillplaat er makkelijk aftillen en de wok erop zetten. De grillplaat kun je natuurlijk dan niet in het gras leggen omdat deze heet is, maar ik gebruikte ons stalen opstapje om de grillplaat op te leggen. De wok heeft handgrepen die niet heet worden, dus die kun je er dan zo afpakken.

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (11)

Met de deksel is het ook meteen een oven

De deksel die standaard bij de COBB Pro Gas wordt meegeleverd, maakt dat je de COBB ook als een soort van oven kunt gebruiken. Ik heb er zelf dus bruschetta’s in klaargemaakt, wat lekker knapperig was. Je zou er zelfs pizza’s in kunnen bakken op de pizzasteen, al heb ik dat niet zelf geprobeerd.

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (12)

Hoelang kun je barbecueën op één gasblik?

De COBB Gas Pro werkt op alle merken gasblikjes met een EN417-schroefdraadaansluiting, ook wel Amerikaanse sluiting genoemd. Deze zijn overal in Europa, dus ook in Nederland en Scandinavische landen, goed verkrijgbaar met een verschillende inhoud. Standaard inhoudsmaten zijn 230 gram en 440 gram.

De COBB Pro Gas heeft een gemiddeld gebruik van 95 gram per uur, dat is trouwens tot wel 65% minder dan andere vergelijkbare gasbarbecues. Dat betekent dat je met een 230 grams gasblik 2,5 uur en met een 440 grams gasblik 4,5 uur non-stop kunt barbecueën.

Ik had voor het hele weekend aan één 440-grams gasbusje genoeg, maar met alles wat ik gekookt en uitgetest heb, was deze wel voor driekwart leeg. De busjes kun je erop schroeven en er ook zo weer vanaf schroeven zodat je dit veilig kunt opbergen.

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (13)

Welke accessoires zijn de moeite waard?

Bij deze COBB zit standaard een basisplaat met antiaanbaklaag, een deksel en een handgreep. Daarnaast kun je verschillende accessoires bijkopen, zodat je nog meer mogelijkheden hebt om te kokkerellen. Deze verschillende pannen en platen kun je prima stapelen onder het deksel en daarmee kun je alles compact in de opbergtas opbergen.

Lees ook: 15x campingservies waar je blij van wordt!

Ik vond de volgende accessoires wel echt makkelijk; mijn favorieten zijn de bakplaat, het rooster, de wok en de tas:

  • COBBgrillplaat: om op te grillen en barbecueën, mooie strepen op je burgers en groente ziet er net wat lekkerder uit met de grillplaat.
  • COBBrooster: Dit rooster leg je in de COBB waarmee je van je barbecue een oven maakt.
  • Wok: De wok vond ik wel echt een heel fijne toevoeging, want hierdoor kun je hem ook als kooktoestel gebruiken en eenpansmaaltijden op klaarmaken. Je kunt er eventueel ook gewoon je campingpannen of een fluitketel op gebruiken.
  • Bakplaat: Deze vlakke plaat is handig voor pannenkoeken en ook mijn gebakken eitjes gingen als een malle.
  • COBB draagtas: Deze is eigenlijk wel gewoon echt nodig om alles bij elkaar te houden, jammer dat de draagtas niet standaard meegeleverd wordt.

De COBB gasbarbecue is zo weer schoon

Ik heb er een hekel aan als ik na afloop van een gezellige avond nog eens flink moet schrobben om het kookgerei weer schoon te krijgen. Het schoonmaken van de COBB is echter een peulenschil. De buitenkant wordt amper vet en als je een speciale sleeve van folie in de roestvrijstalen ring legt waarboven je bakt of grilt, dan blijft de binnenkant schoon.

De sleeves kun je makkelijk meerdere keren gebruiken, dat scheelt weer in de kosten. De bakplaten, wok en de grillplaat hebben een antiaanbaklaag, waardoor ze heel makkelijk schoon te maken zijn. Bovendien hebben ze precies het formaat van onze afwasteil, waardoor ze goed te boenen zijn.

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (14)

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (15)

Lekkere recepten voor de COBB

Ik volg COBB al een tijdje op de socials en zag daar al wat lekkers voorbijkomen, maar heb ook vooraf op de website van COBB wat lekkere recepten opgezocht. Zoals je hierboven kunt lezen, heb ik flink lopen kokkerellen.

Voor de lunch wilde ik het recept van het gevulde brood uit de pan proberen, een kruising tussen een hartige pannenkoek en tosti. Je vindt het recept hier. Erg makkelijk ook op de bakplaat en ook iets wat ik wel vaker zou willen klaarmaken.

Voor het avondeten maakte ik nog gevulde gegrilde paprika’s, waarvoor je gehakt, ui en knoflook even aanbakt in de wok om de paprika’s te vullen en vervolgens op de bakplaat nog even te grillen. Wat heel onnatuurlijk voelt, maar wel noodzakelijk is, is dat je de deksel op de BBQ moet zetten, zodat je de meeste warmte krijgt.

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (16)

Beoordeling

Pro Gas

Ik testte de COBB Pro Gas met verschillende recepten omdat je met de verschillende accessoires ook hele diverse gerechten kunt klaarmaken. De gasbus sluit je aan de zijkant aan, waardoor het model lekker compact blijft.

  • Grillen

    10.0

  • Gebruiksgemak

    8.0

  • Extra's

    8.0

  • Kwaliteit

    8.0

€229,00

Op voorraad

Obelink.nl

€229,00

Op voorraad

Kampeerhalroden.nl

€229,00

Niet op voorraad

Kampeerwereld.nl

Bekijk beste aanbieding

Pluspunten

  • Niet afhankelijk van cobblestones
  • Ook als kooktoestel te gebruiken
  • Veel handige accessoires
  • Alles past in één tas

Minpunten

  • Pakmaat
  • Best zwaar

Conclusie: COBB Pro Gas is fijne alleskunner!

We zijn echt aangenaam verrast door de COBB Pro Gas. Door de vele accessoires hoef je niks meer op een ander kooktoestel klaar te maken of te grillen. We zetten zelfs de fluitketel op het gas voor theewater.

Ik ben wel gecharmeerd van de COBB Pro Gas, met name ook omdat je niet ergens binnen hoeft te staan koken, maar de COBB gewoon op de grond of op de tafel zet. Omdat de COBB niet heet wordt aan de onderkant, hoef je je sowieso geen zorgen te maken over brand- of schroeiplekken. Vergeleken met andere compacte gasbarbecues zoals de Cadac Safari Chef of Skotti Grill is hij niet de kleinste of lichtste, maar wel de meest veelzijdige.

Waar te koop?

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (20)

Deze gasbarbecue is door COBB beschikbaar gesteld voor deze test. Zoals altijd zijn de ervaringen en meningen geheel die van de tester.

COBB Pro Gas uitgebreid getest, meer dan een BBQ! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 5631

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.