Read Only Memories: Neurodiver review - Een mooie herinnering... (2024)

Read Only Memories: Neurodiver review - Een mooie herinnering... (1)

Door Claudia Tjia

Geplaatst:

Ik ben als kind al heel vroeg begonnen met gamen. Als een echte pc-gamer in de dop speelde ik als kind veelal point-and-click-games. De Freddi Fish, Pajama Sam en Putt-Putt-games heb ik vroeger dan ook meerdere malen van voor tot achter uitgespeeld. Dat ik op m'n dertigste nog eens een point-and-click-game zou spelen, had ik vroeger nooit gedacht. Zulke games worden ook niet echt meer gemaakt en al helemaal niet voor volwassenen. Het spelen van Read Only Memories: Neurodiver voelde dan ook als een enorm nostalgische trip. Of mijn speelervaring daarnaast ook nog gewoon plezierig was, lees je in deze review!

Vanwege je cookie-instellingen verschijnt hier nu geen YouTube-video.

Een duik in het verleden

Read Only Memories: Neurodiver is het vervolg op 2064: Read Only Memories. Het is wat dat betreft een echt Cyberpunk-avontuur. In de toekomst waarbij genetisch verbeterde mensen, cyborgs, androïden en robots geen uitzondering meer zijn in de maatschappij, vindt misdaad in Neo San Francisco plaats op een heel ander niveau. In Read Only Memories: Neurodiver neem je de rol aan van ES88, een jongedame die een zogeheten Esper is. Espers zijn mensen met speciale psychische krachten. ES88 kan de herinneringen van andere mensen uitlezen. Hierbij krijgt ze hulp van de Neurodiver, een in het lab gecreëerd wezen dat zich als een soort parasiet aan een mens kan hechten. ES88 werkt voor een bedrijf dat Minerva heet, dat Espers zoals zij in dienst heeft om mensen te helpen en misdaden op te lossen. Op een dag krijgt ze de opdracht om de Golden Butterfly te vinden en te ontmaskeren. Deze zogeheten Rogue Esper dringt de herinneringen van mensen binnen om ze te corrumperen. Hierdoor vergeten mensen belangrijke dingen of herinneren ze zich dingen verkeerd.

De jacht op de Golden Butterfly is, voor een point-and-click-game, best een spannende. Via verschillende scenario's leer je de verschillende plekken in Neo San Francisco kennen en vele van haar kleurrijke inwoners. Elk personage dat je tegenkomt, is enorm goed uitgewerkt met een uitgebreid achtergrondverhaal dat op een bepaalde manier een rol speelt in het grote verhaal. ES88 is daarnaast zelf ook een enorm likeable personage. Ze is altijd vrolijk, een beetje een geek en een beetje queer. Elke keer wanneer ze een Dive doet, de herinneringen van een persoon binnengaat met de Neurodiver, kun je kiezen wat voor soort catchphrase ze gaat zeggen. Elke keuze is een beetje quirky en laat goed haar karakter zien. Voor degenen die 2064: Read Only Memories hebben gespeeld, zullen er een aantal personages voorbijkomen die we hebben gezien in het eerste deel. Je hoeft het eerste deel niet gespeeld te hebben of te kennen om Read Only Memories: Neurodiver te kunnen spelen. Het is voor fans van de eerste game echter wel heel leuk om geliefde personages terug te zien keren in een nieuwe setting.

Read Only Memories: Neurodiver review - Een mooie herinnering... (2)

Kijken, kijken, klikken

De gameplay loop van Read Only Memories: Neurodiver is heel simpel. Je kijkt rond, je klikt iets aan, je leest wat er in het tekstvakje staat en je doet wat met die informatie. Hoewel het dus een echte point-and-click-game is en je dus niet de meest spannende gameplay ervaart, is het wel gameplay die perfect past bij de game. Enerzijds heb je de echte wereld en de huidige tijd, waarbij je als ES88 bijvoorbeeld in het hoofdkantoor van Minerva rondloopt. Hier kun je met je collega's praten en meer te weten komen over wat bijvoorbeeld je volgende missie gaat zijn. Anderzijds heb je de herinnering van de persoon bij wie je een Dive doet. In deze herinnering kun je van alles onderzoeken wat je nodig hebt om dichter bij de Golden Butterfly te komen. Deze Rogue Esper heeft echter de herinneringen van zijn slachtoffers gecorrumpeerd, dus je zult de Neurodiver moeten gebruiken om de corrupte herinnering te herstellen. Dit doe je door de rest van de herinnering te onderzoeken op zoek naar aanwijzingen die kunnen helpen achterhalen wat er daadwerkelijk is gebeurd.

Read Only Memories: Neurodiver heeft erg intuïtieve gameplay. Het is, wanneer je een scène ziet, vrij duidelijk op welke dingen je kunt klikken en op welke niet. Een corrupte herinnering ziet er glitchy uit en daar kun je dus nog geen informatie uit halen. Je zult dus rond moeten zoeken naar andere dingen waar je op kunt klikken om informatie te verzamelen over de corrupte herinnering. Als je iets hebt gevonden waar je wat mee kunt, dan wordt het in je inventaris geplaatst. Uiteindelijk zul je met de informatie in je inventaris de corrupte herinnering weer bij elkaar moeten puzzelen. Ik moet zeggen dat ik over het algemeen best gemakkelijk door de game heen ben gekomen. Op een gegeven moment zat ik in een hoofdstuk wel een beetje vast, omdat ik al uren achter elkaar aan het spelen was en mijn brein niet meer werkte. Toen ik de game had afgesloten en een dag later weer terugkwam, zag ik gelijk hetgeen ik de vorige keer over het hoofd had gezien en kon ik weer verder. Ondanks dat alles vrij intuïtief is, kan ik me wel voorstellen dat sommige mensen wellicht toch wat moeite met sommige hoofdstukken kunnen hebben. Er zit geen hint-knop in de game, of iets anders waarmee je vooruit geholpen kunt worden. Wanneer de game straks een paar dagen uit is, valt alles vast wel te Googlen, maar iets van een tip of een optie om een duwtje in de juiste richting te krijgen, zou wellicht wel handig zijn.

Read Only Memories: Neurodiver review - Een mooie herinnering... (3)

Pixels en chiptunes

Wat het meest opvalt aan Read Only Memories: Neurodiver, is de audiovisuele stijl. Het grafische aspect van de game is veruit subliem. De anime pixel-stijl past perfect bij de Cyberpunk-setting en doet denken aan games van vroeger, gemixt met de anime vibe van de videoclips van Daft Punk's Discovery album. Ondanks dat de portretten van de personages statisch zijn, lijken ze toch erg levendig en kun je van alle personages de emoties niet alleen in het tekstvakje maar ook van hun portret aflezen. De kleurrijke pixel art brengt je regelrecht terug naar de begin jaren '90.

De audio draagt overigens ook goed bij aan die jaren '90 vibe. De muziek en de geluidseffecten worden ook echt gemaakt met de chips die in oude computers en arcadekasten zitten. Het geluid is dus echt authentiek. Daarnaast zijn de verschillende personages voorzien van een levendige voice-over. Ik ben normaal gesproken geen fan van Engelstalige voice-overs, maar de stemmen in Read Only Memories: Neurodiver zijn uitstekend ingesproken.

Read Only Memories: Neurodiver review - Een mooie herinnering... (4)

Het eindoordeel van Claudia Tjia

Read Only Memories: Neurodiver neemt spelers mee op een nostalgische reis naar de wereld van point-and-click-games, met een Cyberpunk-twist. Als ES88, een Esper met speciale krachten, ga je op zoek naar de Golden Butterfly, een Rogue Esper die herinneringen corrumpeert. De gameplay is intuïtief en past goed bij het genre, met een mix van real-world interacties en het verkennen van herinneringen. De audiovisuele stijl, met anime pixel-art en authentieke jaren '90 geluiden, draagt bij aan de charme van de game. Voor fans van boeiende verhalen dus zeker een must play!

  Uitmuntend
 • Nostalgische point-and-click gameplay
 • Boeiende verhaallijn
 • Toffe Cyberpunk setting
 • Goed uitgewerkte personages met levendige achtergrondverhalen
 • Intuïtieve gameplay
 • Prachtige anime pixel-art
 • Authentieke jaren '90 geluiden
 • Uitstekende Engelstalige voice-overs
 • Gebrek aan een hint-systeem kan frustrerend zijn voor spelers die vastzitten

Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Tags
 • Reviews
 • Read Only Memories: Neurodiver
 • Pc
Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Read Only Memories: Neurodiver review - Een mooie herinnering... (6)

Read Only Memories: Neurodiver

Series

-

Uitgever

Midboss LLC

Reviewscore

Platforms

Pc, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox Series

Releasewindow

16 mei 2024

Ontwikkelaar

Midboss LLC

Gameliner Awards

-

Lees meer
 • } Preview Preview: Read Only Memories: Neurodiver - Heerlijk vreemd17 april 2021Claudia ging aan de slag met de demo van Read Only Memories: Neurodiver, een Cyberpunk Point-and-Click Detective Adventure met Visual Novel-elementen.

Reacties

Login of maak een account aan en praat gezellig mee in de comments.

Er zijn nog geen reacties

Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord

Read Only Memories: Neurodiver review - Een mooie herinnering... (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 6035

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.